AI-tools gebruiken bij het schrijven van teksten

AI-tools feature image 01

Samenvatting Artikel

Het gebruik van AI-tools bij het creëren van teksten kan je helpen efficiënter te werken en dus ook geld te besparen. AI kan nuttige inzichten geven over het onderwerp waarover je schrijft en een hoop zoekwerk besparen. In dit artikel leggen we je meer uit over AI-writing en de voordelen ervan.

Waarom het gebruik van AI-tools handig kan zijn

AI-tools staan aan de vooravond van een revolutie in copywriting. Door AI-writing wordt het maken van originele teksten snel, efficiënt en aantrekkelijker dan ooit. In plaats van uren aan research, redigeren en aanpassingen zijn AI-tools ontworpen om schrijven op basis van gepersonaliseerde inhoud eenvoudiger te maken. Met AI-writing ga je kostbare tijd besparen terwijl je ervoor zorgt dat elke reactie aansluit bij de bedoeling en behoeften van de lezers. AI-tools helpen om congruentie te creëren in alle berichten, waardoor merken kunnen profiteren van een aantrekkelijk beeld in hun communicatie.

Daarnaast helpen AI-tools een doelgerichte eerste versie en blog-outline uit te zetten zonder dat er eerst een lang onderzoek gedaan moet worden. In de tijd dat je normaal een artikel zou maken kun je met AI-tools meerdere artikelen schrijven.

Als laatste kunnen AI-tools het aantal menselijke fouten verminderen, zoals fouten in de grammatica of spelling, wat ervoor zorgt dat de tekst een professionelere uitstraling krijgt. 

De mogelijkheden van AI-writing

Buiten dat AI-tools dus teksten kunnen schrijven en het nodige onderzoek kunnen overnemen is AI-writing ook handig voor het herschrijven en aanvullen van teksten. De programma’s kijken naar de schrijfstijl, het niveau, taalgebruik en de bestaande informatie en gaan aan de hand daarvan aan de gang met het creëren van nieuwe tekst en inzichten. Nadat de tekst is geanalyseerd, worden suggesties gedaan om de tekst te verbeteren. Of het nu gaat om het toevoegen van meer links of het versterken van bepaalde formuleringen, je hoeft niet meer elke zin één voor één door te nemen.

Bij het schrijven van nieuwe teksten worden het onderwerp, de schrijfstijl en de zoekwoorden toegevoegd waarna het programma een blog outline maakt. Hierna kun je op basis van deze outline nieuwe zoekwoorden en subonderwerpen toevoegen en de inhoud van de kopjes laten schrijven.

Naast het simpelweg schrijven van nieuwe inhoud kunnen AI-tools ook worden gebruikt om bestaande teksten te analyseren en te optimaliseren. Nadat de tekst is geanalyseerd, worden suggesties gedaan om de tekst te verbeteren. Of het nu gaat om het toevoegen van meer links of het versterken van bepaalde formuleringen, je hoeft niet meer elke zin één voor één door te nemen.

Verschillende AI-tools

Er zijn verschillende AI-gebaseerde tekstgeneratie- en -verbeteringstools die momenteel beschikbaar zijn. Een aantal populaire opties zijn:

  1. GPT-3 (Generative Pre-training Transformer 3) van OpenAI: Dit is een krachtig taalmodel dat kan worden gebruikt voor taal generatie, vertaling, beantwoording van vragen en andere taal gerelateerde taken.
  2. Grammarly: Dit is een online grammatica- en schrijfhulpmiddel dat de kwaliteit van de tekst kan verbeteren door fouten te detecteren en te corrigeren en suggesties te doen voor verbeteringen.
  3. ProWritingAid: Dit is een online schrijfhulpmiddel dat de grammatica, stijl, structuren en andere aspecten van de tekst kan verbeteren. Het biedt ook feedback op het niveau van woordkeuze, zinsbouw en leesbaarheid.
  4. Hemingway App: Dit is een online schrijfhulpmiddel dat de leesbaarheid van de tekst kan verbeteren door het aanwijzen van complexe zinnen en suggesties te doen voor verbeteringen. Het kan ook fouten in grammatica en spel detecteren.
  5. Wordsmith: Dit is een tekstgeneratie platform dat automatisch data-gedreven verhalen, rapporten en andere teksten kan genereren. Het kan ook worden gebruikt voor het automatiseren van sociale media-berichten en e-mails.
  6. Jasper: Het platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerking om automatisch teksten te genereren op basis van gegevens die zijn ingevoerd door de gebruiker. Jasper kan bijvoorbeeld rapporten genereren, sociale media-berichten schrijven of teksten genereren voor andere zakelijke doeleinden. Jasper biedt ook tools om de kwaliteit van de gegenereerde tekst te verbeteren, zoals grammatica- en spellingcontrole.

AI-gebaseerde tekst generatie- en -verbeteringstools kunnen dus een handig hulpmiddel zijn voor mensen die (veel) werken met teksten. Ze kunnen helpen om de kwaliteit en consistentie van de tekst te verbeteren, tijd te besparen en fouten te verminderen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat AI-tools nog steeds beperkt zijn in hun vermogen om teksten te schrijven die volledig menselijk lijken en om begrip te tonen van de context en de betekenis van de tekst. Het is daarom raadzaam om de teksten die met behulp van AI-tools zijn gegenereerd altijd te beoordelen en eventueel te bewerken voordat ze worden gepubliceerd of gebruikt.